⇠ Informatie over een liesbreuk

De dag van de one stop behandeling. 

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de ingreep om braken rondom de ingreep te voorkomen. Onderstaande afspraken over eten en drinken gelden voor u:

  • Tot 6 uur voor het opnametijdstip mag u nog eten.
  • Tot 2 uur voor het opnametijdstip zijn uitsluitend de volgende dranken toegestaan water, ranja, helder appelsap, thee met suiker (maar zonder melk).Daarna mag u alleen nog drinken water.
  • De laatste 2 uur moet u helemaal nuchter blijven. Dus niets meer eten of drinken.


U wordt verzocht het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis:

  • Uw geldig legitimatiebewijs;
  • Uw zorgverzekeringspasje;
  • Eigen medicijnen als u die gebruikt;
  • Een opbergdoosje voor uw bril, gehoorapparaat en/of gebit indien van toepassing;
  • Slippers of pantoffels, een badjas en makkelijk zittende kleding. Het kan zijn dat u na de ingreep een opgeblazen gevoel heeft in uw buik. Zorg voor een makkelijk zittende broek.
  • Een leesboek of zoiets voor tussen de afspraken door.

Wij adviseren u geen waardevolle zaken zoals sieraden of portemonnee mee te nemen naar het ziekenhuis.

Op de dag van de operatie meldt u zich aan bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Daarna gaat u naar de poli chirurgie. Hier wordt u onderzocht door de chirurg of assistent-chirurg om de diagnose liesbreuk te bevestigen.

Dan gaat u naar de zelfmeetkiosk. Bent u ouder dan 60 jaar, dan krijgt u een afspraak voor bloed prikken en om een hartfilmpje te laten maken. Hierna mag u zich melden bij de  EOA (Electieve Opname Afdeling), route 1.23. Op deze afdeling wordt u voorbereid op uw operatie. Sieraden zoals horloge, ringen, armbanden en piercings moet u uit- en afdoen. Ook uw bril, contactlenzen en gebitsprothese moet u vóór vertrek naar de operatieruimte achterlaten op de EOA.

In de middag wordt u vanuit de EOA naar de operatiekamer gebracht. Op de voorbereidingskamer krijgt u alvast een infuus van één van onze anesthesie-medewerkers waardoor de narcose kan worden gegeven. De operatie zelf duurt gemiddeld een half uur. In principe wordt altijd een kijkoperatie verricht.


Snelle liesbreukingreep door onze specialisten met meer dan 2000 liesbreuk ingrepen ervaring per specialist. Minder pijn en kleinere littekens!