De operatie
Kijkoperatie (TEP en ‘One-stop’-behandeling)
Een liesbreuk kan worden geopereerd op verschillende manieren.
In het Laurentius ziekenhuis opereren we u als dat mogelijk is met een kijkoperatie (ook wel Laparoscopische Totaal Extraperitoneale Plastiek of TEP-operatie genoemd). Een kijkoperatie leidt tot minder pijnklachten en een sneller herstel na de operatie. Bovendien houdt u er nauwelijks zichtbare littekens aan over. Bij vrouwelijke patiënten heeft de TEP-operatie een extra voordeel, omdat tijdens de kijkoperatie de buikwand zodanig wordt verstevigd, dat zowel de normale liesbreuk als de femoraalbreuk (of wel ‘dijbeenbreuk’ of ‘damesliesbreuk’) worden tegengegaan.
Bij mannen kan, indien u dit wenst, tijdens de operatie tevens een sterilisatie worden verricht via dezelfde kijkoperatie. Aan deze extra service zijn geen aanvullende kosten verbonden.
Er hoeven hiervoor geen extra wonden te worden gemaakt. Het resultaat wordt (net als bij de reguliere sterilisatie) na 4 maanden gecontroleerd met behulp van sperma-analyse.
Terwijl u op de operatiekamer onder narcose bent, worden via drie kleine sneetjes in de buik een camera en twee instrumenten ingebracht. Hiermee wordt de uitstulping van het buikvlies opgeheven, de opening of zwakke plek in de buikwand wordt hersteld en verstevigd door een kunststof matje* te plaatsen. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd. De wondjes worden weer dichtgemaakt met oplosbare hechtingen.
*Indien u een ingreep krijgt waarbij een implantaat (kunstof matje) in uw lichaam wordt aangebracht, wordt dit geregistreerd in een landelijk systeem. In het patiëntenportaal van ons ziekenhuis – Mijn.LZR – kunt u onder ‘Mijn Dossier’ en dan ‘Implantaten’ de implantaten vinden die (vanaf begin 2020) door een behandelaar van ons ziekenhuis bij u zijn aangebracht.