⇠ Informatie over een liesbreuk

Een kinderliesbreuk

Een kinderliesbreuk (ook wel hernia inguinalis genoemd) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de liesstreek, de grens tussen buik en bovenbenen. Het is een aangeboren afwijking, die echter in de eerste weken, maanden of zelfs jaren nog niet zichtbaar kan zijn geweest. Het is belangrijk, onderscheid te maken tussen een kinderliesbreuk en een liesbreuk bij een volwassene.

Bij kinderen kan er een aangeboren verbinding blijven bestaan tussen de buikholte en de liesregio. De kleine opening waar de verbinding doorheen loopt wordt een breukpoort genoemd. Door de breukpoort kunnen buikvlies en buikinhoud (bijvoorbeeld een gedeelte van de darmen, of bij meisjes de eierstok) naar buiten puilen. Bij jongetjes kan de zwelling afdalen naar de balzak, bij meisjes naar de schaamlippen. Dat kan klachten opleveren zoals een pijnlijke zwelling. Bovendien kan er ernstige schade ontstaan als bijvoorbeeld een stuk darm bekneld raakt. Daar kan je kind erg ziek van worden. Een kinderliesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en moet altijd geopereerd worden. De overtollige breukzak wordt dan verwijderd op de operatiekamer, als uw kindje onder narcose is.

Snelle liesbreukingreep door onze specialisten met meer dan 2000 liesbreuk ingrepen ervaring per specialist. Minder pijn en kleinere littekens!