Piet ( 61) heeft zijn tuin weer op orde na 2 weken verwilderen.

Een liesbreuk bij een volwassene

Een liesbreuk (ook wel hernia inguinalis genoemd) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de liesstreek, de grens tussen buik en bovenbenen. Het is belangrijk, onderscheid te maken tussen een kinderliesbreuk en een liesbreuk bij een volwassene.

Bij volwassenen is zelden sprake van een aangeboren, maar niet eerder ontdekte liesbreuk. Meestal ontstaat een zwakke plek of opening op latere leeftijd door uitrekking van de buikwand. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld zwaar tillen, veelvuldig hoesten of persen en door gewichtstoename. De zwakke plek of opening wordt een breukpoort genoemd. Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf, ook niet met buikspierversterkende oefeningen. De breuk kan wel groter worden. Door de breukpoort kunnen buikvlies en buikinhoud (bijvoorbeeld een gedeelte van de darmen) naar buiten puilen en dat kan klachten opleveren zoals pijn, een branderig of zwaar gevoel in de lies, of een hinderlijke zwelling. Een operatie is dan nodig om de liesbreuk te verhelpen.

Er zijn veel verschillende methoden ontwikkeld om een liesbreuk te verhelpen. In het LiesbreukCentrumLimburg opereren we u met een kijkoperatie volgens de TEP-methode als dat kan. Het liefst opereren we u in een "One-stop" bezoek.

Wilt u zien of u in aanmerking komt voor een "One-stop" liesbreukbehandeling waarbij polikliniek afspraak, anesthesie screening en de operatie allemaal in één bezoek plaatsvinden? Bekijk deze vragenlijst.

Het kan zijn dat u niet voldoet aan de voorwaarden voor een "One-stop" behandeling. Of u voldoet wel aan de criteria, maar u wilt eerst eens kennismaken met de chirurg op de polikliniek en daarna de voor- en nadelen van een operatie rustig thuis kunnen overdenken voordat u besluit tot een operatie over te gaan. In dat geval is het beter een reguliere afspraak te maken op de polikliniek. Wilt u liever eerst een reguliere afspraak maken op de polikliniek om daarna in alle rust een operatie te overdenken? Neem contact op met ons.