⇠ Informatie over een liesbreuk

Operatie via de TEP-methode

De kijkoperatie leidt echter tot significant minder pijn en een sneller postoperatief herstel. Met name zenuwpijn wordt vaak gezien na een klassieke Lichtenstein operatie (circa 15% na 5 jaar volgens grote studies) terwijl de kans hierop significant kleiner (maar niet helemaal afwezig) is bij een kijkoperatie. De TEP heeft de voorkeur:

  • bij hersteloperaties na een eerdere open liesbreukoperatie
  • indien een snel herstel na de operatie belangrijk of wenselijk is
  • bij actieve, werkende patiënten omdat die na de operatie sneller weer aan het werk kunnen
  • Bij patiënten met een dubbelzijdige liesbreuk (omdat tijdens het opereren van één zijde, automatisch al een groot gedeelte van de operatie aan de andere kant wordt verricht)
  • bij de behandeling van vrouwen (omdat de kans op een tegelijk aanwezige dijbeenbreuk relatief groot is).

In het Liesbreukcentrum Limburg adviseren wij u de TEP-operatie als dat kan. Wij denken dat in principe al onze patiënten wel gebaat zijn bij een sneller herstel en minder pijn na de operatie. Indien bij patiënten de TEP-operatie niet geschikt is, zal een alternatief moeten worden gezocht. Dat kan een klassieke open Lichtenstein-operatie zijn, of een TAPP-kijkoperatie.

Terug naar overzicht

Snelle liesbreukingreep door onze specialisten met meer dan 2000 liesbreuk ingrepen ervaring per specialist. Minder pijn en kleinere littekens!